A művészet és a technika jövője

A technika gyors fejlődése és a digitalizáció átértékelésre kényszerítik a tudomány és a művészet megitélését is. Mai tudományos világunk elképzelhetetlen számítástechnika nélkül. Könnyen elképzelhető, hogy a számítástechnika és a művészet szerepe és értelmezése radikálisan meg fog változni.
A matematika Newton óta a modern tudományok alapnyelvévé vált, és ezáltal lehetővé tette, hogy az egyes területek egymás felé átjárhatóak és így összekapcsolhatóak legyenek. Most a számítástechnika beépül napjaink életébe, ami alapvető változásokat eredményez. 1839-ben az első dagerrotípiák megjelenésekor Paul Delaroche francia festő azt mondta, hogy „mostantól a festészet halott”, hiszen az új technológia képes helyettesíteni a valóság tökéletes ábrázolására törekvő festészetet. Bár nem volt igaza ( gondoljunk az élethűséget felváltó izmusokra ) mégis vitathatatlan hogy a fotózás nagymértékben hatott a festészetre. Ebben az értelemben mára a fotózás is ” halott „ hiszen a számítógépes képmódosító eszközök óta a fényképet nem tekinthetjük a valóság hű másának. Innen már csak a fantázia szab határt a technika fejlődésének. A valóság az hogy a számítástechnika megkerülhetetlenné válik nélküle nem képzelhető el semmilyen elméleti tudomány. Ezek a körülmények hatnak a művészetre is!

A digitális forradalom

A digitalizáció következménye, hogy a fényképek nem papíron, hanem bitek formájában jelennek meg. Elkezdődik a bit alapú festészet. Amennyiben ez bekövetkezik nem lesz érdemes a mai értelemben vett eredetiségről beszélni. Megdőlni látszik a kiválasztott kevesek döntésein alapuló rendszer. Vizuális forradalom előtt állunk! Ez meghatározó lesz a képzőművészetre is. A mai sokszor irreális képzőművészeti árak mellett megjelennek a digitális, képek, reprodukciók.
A műalkotásokhoz való hozzáférés megfizethetővé válik. Szélesebb rétegek számára teszi elérhetővé a bit alapú festészetet.

Mi van most?

A műkincs piac nem a realitásokat követi, hanem a spekulációt erősíti. Az a van Gogh kép, ami annak idején nem kellett senkinek, most is ugyanaz, csak a megítélése változott! Elérkezett az idő, a változásokra, fontos lenne az emberek vizuális épülése szempontjából megnyitni azokat a korlátokat, amik feszegetik a 21.-század művészetét. Hiszem, hogy a technológia és a digitális művészet teljesen új dimenziókat nyit a művészetek számára.